A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A völgy nevéhez legendák sora fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a "Szépasszony" az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem.
A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 0C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemespenész sajátos atmoszférát teremtenek, kellemes illatuk elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását.
A szépasszony-völgyi pincékben kóstolható leggyakoribb
borok:
Egri Olasz Rizling
Üde zamatú, markáns
savú, kesernyés utóízű fehér száraz bor.
Egri
Leányka
Rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető
illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes fehérbor. Száraz, félszáraz
és félédes borként forgalmazzák.
Egri
Muskotály
A friss muskotályszőlő illatát és zamatát
magában hordozó félédes fehérbor.
Egri
Chardonnay
A szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde,
friss, reduktív, gyümölcsös borok mellett újabban megtalálhatóak a
barikkban (tölgyfa hordó) erjesztett és érlelt borok
is.
Egri Kékfrankos
Élénkvörös színű, diszkrét
gyümölcsillattal bíró vörösbor. Üde savas jellege az idősebb boroknál
finom ízharmóniában oldódik föl.
Egri Cabernet
Sauvignon
Mélyrubin színű, intenzív gyümölcsillattal bíró
hosszan tartó ízű, gazdag zamatú száraz vörösbor.
Egri
Bikavér
Élénk, rubinszínű, illatában a gyümölcsösséget és
az érleltséget komplexen magában hordozó, savaiban férfiasságot
mutató, bársonyos harmóniájú száraz vörösbor. Az Egri Bikavér
szabályzata szerint előállításához legalább három, a Hegyközség
rendtartásában engedélyezett szőlőfajta borának házasítása
szükséges.